Over ACS

14 Vrienden, de Hellespont Swimmers, zwommen op 30 augustus 2011 de Hellespont over. Voor hun gezamenlijke vriend Weert Jan Weerts (december 2013), die aan ALS leed. Geïnspireerd door de vele positieve aanmoedigingen, donaties en vooral door het contact met Weert Jan zelf, besloten de 14 vrienden hun actie uit te bouwen.

Aandacht voor de ziekte ALS en geld bijeen brengen voor onderzoek naar deze ziekte zijn daarbij de drijfveren. Samen in het diepe, voor Weert Jan en voor alle patiënten die lijden aan deze meedogenloze ziekte.

Op 9 september 2012 organiseerden 5 van de 14 mannen, die intussen samen de stichting Amsterdam City Swim vormen, samen met House of Sports de Amsterdam City Swim. Ruim 1100 zwemmers sprongen in het diepe voor ALS en trotseerden de Amsterdamse Amstel en grachten om vervolgens gezamenlijk ruim € 740.000 op te halen voor de stichting ALS. Een jaar later werden deze aantallen meer dan verdubbeld. Met ruim 2000 zwemmers in de gracht werd de opbrengst voor Stichting ALS Nederland ruim € 1.7 miljoen!

In 2015 organiseerden we de Amsterdam City Swim voor de vierde keer en de Amsterdam City Swim for Kids voor de tweede keer. Bijna 250 kinderen zwommen met een volwassen begeleider de laatste 700 meter van het parcours. Tezamen met de andere 2300 zwemmers werd een bedrag van € 1,83 miljoen opgehaald!

In 2016 organiseerden we de vijfde (en tevens jubileum ) editie van de Amsterdam City Swim en de derde Amsterdam City Swim for Kids . Daarnaast werd ook de eerste Late Night City Swim georganiseerd. Tijdens het vijfde jaar werd er een bedrag van € 2.016.413,44 opgehaald.

In 2017 organiseerde we alweer voor de 6e keer de Amsterdam City Swim. Ruim 3000 deelnemers waaronder 300 kids + 300 begeleiders sprongen in het diepe om geld op te halen voor Stichting ALS Nederland. Ook konden dit jaar vrijwilligers geld op halen met hun eigen persoonlijke pagina. In totaal werd er dit jaar ruim €1.804.451,66 opgehaald.

Op 9 september 2018 zou de 7e editie van de Amsterdam City Swim plaatsvinden, maar helaas werd deze afgelast. Het water voldeed niet aan de zwemwaternorm, waardoor de gezondheid van deelnemers in gevaar kon komen. De strijd tegen ALS gaat door! Op 9 september is de cheque van bijna 1,5 miljoen euro overhandigd aan Stichting ALS Nederland in het bijzijn van alle aanwezige deelnemers en ALS-patiënten.

We zijn ongelooflijk trots op alle deelnemers en vrijwilligers die de afgelopen edities mogelijk hebben gemaakt en op het donatiegeld wat er bijeengebracht is. En we gaan door, net zolang tot dat ALS “van de kaart is”, zwemmen wij met de Amsterdam City Swim voor ALS.

In 2019 organiseren we op 8 september de achtste editie van de Amsterdam City Swim en de zesde editie van de Amsterdam City Swim for Kids.

Onze Visie
Er zijn veel ziektes in de wereld die onderbelicht zijn en daardoor hard aandacht nodig hebben voor onderzoek. Hoe meer onderzoek, hoe groter je kans… Een uniek evenement is in staat aandacht voor onderbelichte ziektes te genereren en via crowdsponsoring donatiegeld op te halen.

Onze Missie
Door jaarlijks een uniek, impactvol en sociaal zwemevenement in de Amsterdamse grachten te organiseren streeft de Stichting Amsterdam City Swim ernaar zoveel mogelijk gelden in te zamelen voor onderzoek naar onderbelichte ziektes. Zolang ALS nog niet “van de kaart” is, Heeft de Amsterdam City Swim als doel geld inzamelen voor onderzoek naar het vinden van een oplossing voor ALS en voor kwaliteitsverbetering van het leven van ALS patiënten.

Voor wie?
De Amsterdam City Swim is er voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan Stichting ALS Nederland en die van zwemmen houdt. Je moet daarbij gezond, niet jonger dan 15 jaar en niet zwanger zijn.

We vragen alle deelnemers vooraf een gezondheidsverklaring en een vrijwaringsverklaring te ondertekenen waarbij je als deelnemer akkoord gaat met het zwemmen op eigen risico.

De Amsterdam City Swim for Kids (side event in de ochtend op 9 september 2018) is voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar. Zij zwemmen een afstand van +/- 700 meter onder begeleiding van een volwassene (18 jaar en ouder). Zie hierbij ook de gezondheidsverklaring en vrijwaringsverklaring voor de ACS for Kids.

Bekijk hier de Algemene voorwaarden.

Ontstaansgeschiedenis
Over hoe het ooit is begonnen! Bekijk hier de video over de ontstaansgeschiedenis van het bestuur van de Stichting Amsterdam City Swim.