Voor bewoners

Op zondag 8 september 2019 wordt de 8e editie van de Amsterdam City Swim georganiseerd. De jaarlijkse zwemtocht van 2KM door de Amsterdamse grachten, met als doel aandacht vragen voor de nog steeds ongeneeslijke ziekte ALS en donatiegeld ophalen voor Stichting ALS Nederland. Afgelopen editie hebben onze deelnemers de route helaas niet zwemmend kunnen afleggen, omdat het water niet voldeed aan de zwemwaternorm. Onze partner Waternet monitort continu de waterkwaliteit en zo kunnen wij onze deelnemers veilig en tijdig informeren. Natuurlijk gaan wij ervan uit dat we deze 8e editie wederom met elkaar de gracht in springen voor het goede doel.

De route van de Amsterdam City Swim voert langs uw woonhuis/boot of winkellocatie. Daarom lichten we graag het een en ander toe.

Route en maatregelen
De route van de Amsterdam City Swim start bij het Marine Etablissement Amsterdam (achter het Scheepvaartmuseum) en loopt via de Nieuwe Herengracht en de Amstel, onder de Magere brug (keerpunt) naar de Keizersgracht. De finish vindt plaats op de Keizersgracht ter hoogte van de Reguliersgracht.

Afzettingen en omleidingen
Vanaf donderdag 5 september tot en met maandag 9 september 2019

Ter hoogte van de finish (Keizersgracht/Reguliersgracht) is de oneven zijde van de Keizersgracht, tussen de Utrechtsestraat en de Reguliersgracht, en de Reguliersgracht (oneven zijde) vanaf de Keizersgracht tot de Herengracht, afgesloten voor autoverkeer tussen 07:00 uur ‘s ochtends en 20:00 uur ’s avonds. Dit omdat er opbouwwerkzaamheden plaatsvinden. Verkeer wordt omgeleid.

Op 8 september is de oneven zijde van de Keizersgracht vanaf de Amstel tot aan de Vijzelstaat afgesloten voor verkeer.
Op 8 september is eveneens de oneven zijde van de Amstel vanaf de Blauwbrug tot aan de Nieuwe Prinsengracht en de even zijde vanaf de Blauwbrug tot aan de Prinsengracht afgesloten voor autoverkeer (huidige wegwerkzaamheden). Verkeer wordt omgeleid.

Vanaf 4 september 08:00 uur tot en met 9 september 20:00 uur geldt bovendien een aanlegverbod in de Keizersgracht vanaf de Amstel tot en met de Reguliersgracht (finishplek) en dienen alle boten (m.u.v. woonboten) verwijderd te zijn.

Dit in verband met de opbouw van de finish en tijdens het evenement in verband met de veiligheid van en ruimte voor de zwemmers.

De opbouw van de finish start op 4 september a.s. Het afbouwen zal maandag 9 september nog enige tijd in beslag nemen. Mogelijk ondervindt u enige last van de drukte op het parcours tijdens het evenement zelf of gedurende op- en afbouw. Wij vragen uw begrip hiervoor en bieden op voorhand onze excuses voor de eventuele hinder aan.
Gedurende de zwemtocht op 8 september is het op het parcours verboden voor vaarverkeer en zal het van 07:00 uur ’s morgens tot en met 18:00 uur afgezet zijn. Uiteraard is een en ander in samenwerking met Gemeente Amsterdam, i.v.m. de benodigde vergunningen en met Waternet, (water)Politie en Brandweer.

Klik hier voor de bewonersbrief.

Bewonerspas
Alle bewoners direct aan de Keizersgracht ter hoogte van de finish ontvangen van ons een doorlaatpas, zodat zij te allen tijde hun huis in- en uit kunnen.

Prominenten start
In 2012 zwom tijdens de eerste editie toenmalig Prinses Maxima met ons mee. Tijdens de afgelopen edities zwommen er naast vele (ex)Olympische topsporters als Pieter van den Hoogenband, Ferry Weertman, Mark Huizinga en Erben Wennemars, ook vele andere bekende Nederlanders mee. Ook dit jaar verschijnt er weer een prominententeam met o.a. Pieter van den Hoogenband en Beau van Erven Dorens aan de start (om 13:00 uur vanaf het Marine Etablissement Amsterdam) en hopen we het opgehaalde donatie bedrag, ruim €1,5 miljoen, van vorig jaar te kunnen overtreffen. Komt u de deelnemers aanmoedigen?

Amsterdam City Swim for Kids
Tussen 10:00 en 12:00 uur zwemmen 250 kinderen, onder begeleiding van een volwassene, de laatste 700 meter van het parcours. Zij starten bij de Hermitage (Amstel) en zwemmen vervolgens richting de finish op de Keizersgracht. Het wordt de 6e keer dat Kids in het diepe springen voor ALS.

Organisatie
De Amsterdam City Swim wordt georganiseerd door sportmarketingbureau House of Sports in opdracht van de Stichting Amsterdam City Swim en in samenwerking met de Koninklijke Marine, de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij, KNZB, Waternet en de Gemeente Amsterdam. Onze sponsoren maken het evenement mogelijk.

Waterkwaliteit
Voor de Amsterdam City Swim doet partner Waternet er alles aan om de waterkwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen en te houden, zo voert Waternet intensieve controles van het water uit en verwijderd intensief drijvend en niet drijvend vuil uit de grachten.

Programma 8 september 2019
10:00 uur Start Amsterdam City Swim for Kids vanaf Hermitage (Amstel)

Vanaf 10:20 uur Finish Kids deelnemers op de Keizersgracht

11:45 uur Prijsuitreiking ACS for Kids op de Keizersgracht

13:00 uur Start prominenten team vanaf Marine Etablissement Amsterdam

13:05 - +/- 14:45 uur Start overige deelnemers

Vanaf 13:30 uur Eerste deelnemers finishen in de Keizersgracht (kruising Reguliersgracht)
17:00 uur Einde. Daarna besloten afterparty op Marine Etablissement Amsterdam tot 19:30 uur

Bekijk hier het volledige programma.

Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u contact met ons opnemen via info@amsterdamcityswim.nl of 020 - 496 91 72.